fot.pexels

17 października startuje Restaurant Week, czyli ogólnopolski festiwal restauracji. Mysłowicka Biała Gruba ponownie znalazła się na mapie wydarzenia. Jakich smakołyków skosztujemy w naszym mieście, a co czeka nas nieco dalej?

Restaurant Week to festiwal najlepszych restauracji w Polsce. Biała Gruba już po raz trzeci serwuje mysłowiczanom i gościom z okolicy specjalne, festiwalowe menu. Do wyboru są dwa warianty trzydaniowych zestawów w cenie 49 zł. Ta kwota i formuła serwowanych dań dotyczy każdej biorącej udział w wydarzeniu restauracji. Jeśli jesteście ciekawi, gdzie jeszcze warto zajrzeć podczas Restaurant Week, tutaj znajdziecie całą listę dostępnych lokali – restaurantweek.pl.

W Białej Grubie, która znajduje się przy ul. Powstańców 1, zaserwowane zostaną:

Menu A

  • Kozibroda – śląska zupa z kiszonej kapusty na mięsnym wywarze z dodatkiem korzenia pietruszki, marchwi i selera.
  • Kaczka sous-vide z dodatkiem duszonej cykorii z pomarańczami z ziemniakiem i marchewką.
  • Kryształ z Imielina. Kopuła z białej czekolady z musem owocowym z ziemią i złotem jadalnym.

Menu B

  • Wegańska kozibroda – śląska zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem korzenia pietruszki, marchwi i selera.
  • Czarne kluski barwione węglem z KWK Mysłowice – Wesoła z oliwą smakową, leśnymi grzybami i warzywami.
  • Pana Cotta z Chebzia. Kakaowy deser na mleku kokosowym z owocami.

Zestawy są dostępne w przedsprzedaży jedynie na stronie festiwalu. Restaurant Week potrwa od 17 do 31 października.