Z miłości do oliwek, jakościowych produktów i smaków przywiezionych z podróży. Na kulinarnej mapie Mysłowic powstało nowe bistro śródziemnomorskie Trattoria Olivkowa.
Wcześniej w lokalu przy ul. Kaczej 2 działała pizzeria Da Grasso. W rękach nowych właścicieli – Justyny Kleser i Jana Wydry – miejsce zyskało na przytulności. Wnętrze obfituje bowiem w letnie, pastelowe kolory, drewniane elementy i bujną roślinność z drzewkami oliwnymi na czele. Inspiracją do stworzenia „Trattorii Olivkowa” były przede wszystkim podróże po krajach basenu Morza Śródziemnego, m.in. po Włoszech, Hiszpanii, Grecji oraz chęć przeniesienia flagowych dań z odwiedzanych miejsc na mysłowicki rynek.
Lokal oficjalnie działa od 6 czerwca. Jak podkreślają właściciele, przez najbliższe dwa tygodnie będzie obowiązywało skrócone, ale i tak bogate menu. Dominują w nim przede wszystkim włoskie smaki – od pizzy w dziewięciu odsłonach, zarówno z sosem rossa i bianco, focaccie, po m.in. makarony wyrabiane przez zaprzyjaźnioną manufakturę. Nie brakuje też zup: krem truflowy (danie sezonowe) czy toskański krem pomidorowy, za który wystarczy raz zapłacić, aby mieć nielimitowaną dolewkę. Kofty z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki są zaś ukłonem dla wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i pracującego w lokalu Turka – Aliego. A dla osób dbających o linię Olivkowa oferuje dwie sezonowe sałatki: „Smak lata” z grillowanym arbuzem, truskawkami i fetą oraz „Capresse z burratą”. W karcie znalazły się też propozycje dla łasuchów, którzy mogą wybierać pomiędzy tiramisu, wiśniowo-rumową panna cottą czy kasztanowym crѐme brûlée.
– Myślę, że mimo wszystko takim numerem jeden w naszej trattorii będzie pizza, bo któż jej nie kocha? Wyjątkowością naszej jest ciasto wykonywane metodą zimnej fermentacji na zakwasie, a nie na drożdżach, jak w większości pizzerii. Poza tym dzięki temu, że ciasto jest z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, świetnie się sprawdzi u osób lubiących bardziej lekkostrawne dania. Recepturę przygotował wykwalifikowany pizzaiolo Marcin Kozicki – wyjaśnia Justyna Kleser, współwłaścicielka Olivkowej.
Karta będzie sukcesywnie rozszerzana o dania główne oparte na mięsie (w tym także steki) oraz owoce morza.
– Cały czas jesteśmy otwarci na opinię naszych gości, czego im brakuje i co mieliby ochotę zjeść w naszych progach – dodaje Justyna Kleser.
Trattoria Olivkowa jest czynna od wtorku do niedzieli w godzinach od 12.00 do 22.00. W piątek i sobotę lokal zamykany jest o 23.00.
Art. sponsorowany