W Mysłowicach trwa kulinarne święto, Restaurant Week i Breakfast Week. W akcji biorą udział dwa lokale z centrum miasta: restauracja Olivkowa i kawiarnia Departament Tajemnic.
– Nasza restauracja już po raz trzeci bierze udział w festiwalu Restaurant Week. Jest to taka akcja dla restauratorów i dla ludzi, którzy kochają chodzić po restauracjach. Trochę nawet, że tak kolokwialnie powiem, uprawiamy taką turystykę restauracyjną – mówi Justyna Kleser, właścicielka Restauracji Olivkowa.
– Inicjatywa jest bardzo fajna. Są to trzy dania plus właśnie drink. Może być to alkoholowy albo niealkoholowy. Jest to fajne, bo w jednej cenie można przetestować zarówno przystawkę, jak i danie główne i deser – mówi Cezary, uczestnik Restaurant Week w Olivkowej.
Restaurant Week to ogólnopolski festiwal, w ramach którego restauracje serwują trzydaniowe menu spoza karty w promocyjnej cenie.
– Goście mają w jednej i drugiej opcji do wyboru dwa zestawy: mięsny, wegetariański, przy śniadaniach wersję słodką i wytrawną – dodaje Kleser.
W Departamencie Tajemnic w ramach Breakfast Week śniadania serwowane są od 10:30 do 14:00.
– Jedno jest na słodko, a drugie na słono. Na słono to bajgiel podawany na ciepło z wędzonym kurczakiem, z sosem tzatziki i świeżymi ogórkami. W wersji na słodko mamy gofra z prażonymi jabłkami, ciasteczkami korzennymi i kremem mascarpone – mówi Monika Wanik, współwłaścicielka Departamentu Tajemnic.
Festiwal trwa do 17 listopada, a rezerwacje na festiwalowe dania przyjmowane są wyłącznie przez stronę week.pl.





























