Sobotni obiad na Śląsku nie może obyć się bez talerza żuru. Choć podstawowe składniki znają prawie wszyscy, w każdym domu żurek smakuje inaczej. Ta pospolita potrawa jest tak popularna, że nie tylko w domach, ale także w restauracjach z dumą zajmuje czołowe miejsce w menu. A który z mysłowickich kucharzy potrafi przygotować najsmaczniejszy śląski żur?
Tego będziemy mogli się dowiedzieć podczas dożynek, których gospodarzem będzie w tym roku dzielnica Ławki. Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 11 września. Jednym z punktów programu mysłowickiego święta plonów będzie konkurs, w którym zostanie wyłoniony twórca najsmaczniejszego, tradycyjnego śląskiego żuru.
Pomysł na kulinarne potyczki jest inicjatywą Rady Dzielnicy Ławki. Konkurs organizowany jest natomiast przez Mysłowicki Ośrodek Kultury, który do udziału w kulinarnych zmaganiach zaprasza firmy prowadzące działalność gastronomiczną – restauracje, firmy cateringowe, domy przyjęć – oferujące w swoim menu żurek. O tym, kto zasługuje na miano mistrza śląskiego żuru zdecydują bardzo wymagający jurorzy – przybyli na dożynki mysłowiczanie.
Każdy z nas będzie mógł wziąć udział w konkursowej degustacji po wcześniejszym nabyciu miseczki. Wraz z jej zakupem otrzymamy karty do głosowania. Konkurs odbywać się będzie w godz. od 15.00 do 17.00. Po zakończonej degustacji odbędzie się liczenie głosów – w ten sposób dowiemy się, który z przedsiębiorców ma w swoim menu najsmaczniejszy żurek.
Przedsiębiorcy zainteresowani udziałem w gastronomicznym konkursie jego szczegóły mogą poznać na stronie internetowej MOK-u: „Najlepszy Żur Śląski w Gminie Mysłowice”.