Bajgle to popularne na całym świecie drożdżowe pieczywo w kształcie oponek. Często są mylone są z krakowskimi obwarzankami, które są skręcone spiralnie i mniej puszyste. Bajgle natomiast są mięciutkie w środku, dlatego idealnie nadają się na śniadanie, przekąskę lub letni piknik.

Składniki:

500 g. mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
5 gram świeżych drożdży lub 10 gram suszonych,
300 ml. ciepłej wody,
1 żółtko, a do tego możemy ulubione dodatki do posypania (mak, sezam, siemię lniane, sól)

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, łyżkę cukru, sól, suszone drożdże* i wodę. Dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Zagniatać przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.  1,5h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, zagnieść ponownie i podzielić na 8 kawałków, z których uformować kulki. Oprószyć palec mąką i w każdej z bułeczek zrobić pośrodku otwór średnicy ok 3-4 cm. Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 min. Nagrzać piekarnik do 200 ºC.

W szerokim garnku zagotować ok. 2 l. wody, do której dodać łyżkę cukru. Do garnka delikatnie włożyć wyrośnięte bajgle i gotować po 1 min. z każdej strony, po czym układać na folii aluminiowej. Jeszcze ciepłe posmarować żółtkiem wymieszanym z  łyżeczką wody i posypać ulubionymi dodatkami. Przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec 15- 20 min. do lekkiego zarumienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego!

* w przypadku świeżych drożdży zrobić rozczyn, ja robię najłatwiejszy, czyli zalewam rozdrobnione drożdże 250- 300 ml. ciepłej wody i dokładnie mieszam.

{mp4remote}/images/itvm/2013/07/bajgle.mp4{/mp4remote}