Tak jak pyry z gzikiem w Wielkopolsce i kartacze na Suwalszczyźnie, tak na Śląsku musi być żur. Kto jednak potrafi uwarzyć najsmaczniejszy, czyja receptura podbija podniebienia smakoszy tej tradycyjnej potrawy? Tego przekonają się mysłowiczanie bawiący się podczas miejskich dożynek w Dziećkowicach – Mysłowicki Ośrodek Kultury zaprasza wszystkich mysłowickich gastronomów do udziału w konkursie kulinarnym pn.: „Najlepszy Żur Śląski w Gminie Mysłowice”.
Tegoroczne dożynki odbędą się 9 września w Dziećkowicach. Jednym z punktów programu mysłowickiego święta plonów będzie kulinarny konkurs, który z pewnością przypadnie do gustu fanom śląskiej kuchni.
Zaprezentuj swój żur
Mysłowicki Ośrodek Kultury do udziału w kulinarnych zmaganiach zaprasza firmy prowadzące działalność gastronomiczną – restauracje, firmy cateringowe, domy przyjęć – oferujące w swoim menu żurek. Zgłoszeń do udziału w konkursie można dokonywać do końca sierpnia.
Wszelkie wymogi dotyczące udziału w kulinarnej potyczce są dostępne w dokumentach:
Wymagające jury
O tym, kto zasługuje na miano mistrza śląskiego żuru zdecydują bardzo wymagający jurorzy – przybyli na dożynki mysłowiczanie. Każdy będzie mógł wziąć udział w konkursowej degustacji po wcześniejszym nabyciu miseczki. Wraz z jej zakupem otrzymamy kartę do głosowania, na której zaznaczymy, jak oceniamy każdy ze skosztowanych żurków.