Dwudziestu uczniów mysłowickich szkół podstawowych, po wstępnych w eliminacjach, stanęło do miejskiej rywalizacji o tytuł „Mistrza kuchni juniorów”. O ten tytuł walczyli uczestnicy z dziewięciu szkół: SP14, ZSP3, SP13, SP7, SP17, SP9, SP1, ZSP1. Organizatorem imprezy była szkoła z Larysza, a pomysł wyszedł od jednego z jej uczniów Jacka Dery, który sam osobiście lubi pomagać w kuchni w domu.
Konkurs odbył się w restauracji „Lari” pod okiem szefowej Bronisławy Jabłońskiej, a w jury zasiedli: naczelnik Wydziału Edukacji Iwona Nowak, Celina Poliwczak, prezes Stowarzyszenia Progress Eugeniusz Starzak, przedstawiciele Rady Osiedla Larysz-Hajdowizna, a także wicemistrzyni telewizyjnego programu Master Chief – Maria Ożga z Tarnowskich Gór.
Do oceny uczestnicy podawali sałatki, przystawki, desery, napoje, ciasta, opowiadali o swoich potrawach, dlaczego właśnie takie wybrali, skąd wzięli pomysł na daną potrawę, jakie są walory danej potrawy oraz czy lubią pomagać w kuchni. Niektórzy nawet swoje danie okrasili wesołymi wierszykami jak np. Dominika Lassok, która zaserwowała sałatkę o nazwie „karaibskie łódeczki” informując przy tym, że ananas, truskawki, maliny poprawią urodę każdej dziewczyny.
Zdaniem jury wszystkie potrawy zasłużyły na uznanie i nagrody, dlatego też każdy uczestnik otrzymał dyplom i prezent. Mistrzem została Martyna Karczewska za smakowity torcik bezowy z owocami. Na II miejscu była Oliwia i Agata Han, a III miejsce zdobyła Magdalena Guzikowska.
Wyróżniono za kuchenne zdolności Jakuba Tkacza, Justynę Czech i Julię Jóźwiak.
Specjalne wyróżnienie otrzymała wspomniana już Dominika Lassok za estetykę podania potrawy i Paulina Szczepocka za propagowanie kuchni polskiej.
Nagrody wręczyli organizatorzy wraz z wicemistrzynią kuchni Marią Ożgą i zastępcą prezydenta miasta Grzegorzem Brzoską.