fot. CKZiU

15 marca w pięciogwiazdkowym hotelu Grand Lubicz Uzdrowisko w Ustce odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Mistrz wiedzy hotelarskiej”. Jego organizatorem był Zespół Szkół im. Noblistów Polskich w Słupsku, a patronat nad konkursem objęli m.in. marszałek województwa pomorskiego i kurator oświaty w Gdańsku. Julia Bołdys, uczennica klasy czwartej technikum w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mysłowicach, jako jedyna ze Śląska znalazła się w trzynastce najlepszych hotelarzy w Polsce.

Konkurs wymagał od uczestników ogromnej wiedzy oraz kompetencji językowych umożliwiających swobodny kontakt w sytuacjach zawodowych. Etap finałowy obejmował trzy konkurencje: autoprezenację, obsługę konsumenta i obsługę gościa w recepcji, którą należało przeprowadzić w języku obcym. Jak odróżnić widelczyk do ciasta od tego do przystawek? Jak nie pomylić sztućców do ryby z tymi do mięsiwa? Jak nakryć stół, by kieliszki stały w odpowiedniej kolejności? Jak nie wypłoszyć gościa z hotelu, nawet gdy żąda usługi w nim niedostępnej? To przykładowe zadania, z którymi musieli mierzyć się uczestnicy konkursu.

– Julia bardzo dobrze radziła sobie z trudnymi zadaniami konkursowymi i mimo że nie udało jej się zająć czołowej lokaty, to niewątpliwym sukcesem jest sam fakt, że znalazła się w gronie trzynastu najlepszych uczniów hotelarstwa w Polsce. Jesteśmy dumni z ogromnego sukcesu Julii Bołdys w prestiżowym konkursie ogólnopolskim, gratulujemy także jej nauczycielom, którzy wspierali ją w przygotowaniach do konkursu: paniom M. Turskiej, D. Prorok i M. Babicz – informuje CKZiU.

Konkurs miał na celu nie tylko wyłonienie i nagrodzenie najlepszych uczniów hotelarstwa, ale również integrację środowiska szkół hotelarskich oraz wymianę doświadczeń.

Informacja prasowa CKZiU Mysłowice