Od 24 października lokale gastronomiczne znów działają w ograniczonym zakresie: serwują posiłki na wynos lub na dowóz. Już drugi raz w tym roku ich właściciele muszą zmienić model biznesowy.
– Goście chcieliby wejść do lokalu, usiąść, zjeść, tak jak to wyglądało do tej pory. Jesteśmy niedługo na rynku, ale myślę, że jakością usług możemy przyciągnąć trochę klientów – mówi Piotr Kędryna, właściciel jednej z mysłowickich restauracji.
– Żeby utrzymać się na rynku, a przede wszystkim utrzymać miejsca pracy naszych pracowników, gdzie nie mamy takiej możliwości, aby coś innego dać im w tych czasach, wymyśliliśmy, że nasi kucharze będą produkowali swoje najlepsze produkty, no i będziemy je sprzedawać – tłumaczy Aneta Sikora, również mysłowicka restauratorka.
Obostrzenia dla gastronomów rządzący wprowadzili na najbliższe 2 tygodnie z możliwością przedłużenia, jeśli liczba zakażeń koronawirusem będzie nadal rosła. Na taki scenariusz również muszą być przygotowani. Czego przedsiębiorcy obawiają się najbardziej?
– Odpracowanie już tego, co zostało zniszczone, czyli powrót naszego klienta do nas na miejsce, będzie ogromnie trudny. Po pierwszym zamknięciu lokali gastronomicznych już widzieliśmy, że jest bardzo mały przypływ gości do nas na miejsce, obawiamy się, że będzie teraz jeszcze gorzej – dodaje Aneta Sikora.
Obecnie w restauracjach w całej Polsce na wynos możemy kupić nie tylko gotowe dania, ale także wyroby garmażeryjne do odgrzania w domu czy słoiki z kiszonkami. W dowozie dostępny jest nie tylko fast food czy dania obiadowe, ale nawet wypieki czy lody. Dla tych, którzy pozostają przy szykowaniu tradycyjnego jedzenia na wynos i dowóz, może to okazać się za mało.
– Powiem szczerze, że trochę się żyje z dnia na dzień, wiadomo. Też dane o rozprzestrzenianiu się wirusa nas troszkę martwią, no ale nic nie możemy zrobić więcej. My po prostu walczymy o przetrwanie teraz – mówi Piotr Kędryna.
Jak zapowiedział premier Morawiecki, rząd szykuje pomoc w formie jednorazowego świadczenia postojowego i zwolnienia ze składek ZUS-u w listopadzie m.in. firm z branży gastronomicznej i fitness.
– Zwolnienie przedsiębiorców z czynszów, ze składek ZUS-owskich z dnia na dzień, tak jak nas z dnia na dzień zamknęli, tak wszystkie składki ZUS-owskie powinny być tu i teraz zablokowane, nie powinniśmy niczego płacić – podkreśla Aneta Sikora.
Jednak największą pomocą dla restauracji będzie korzystanie z ich usług mimo pandemii. Na www.itvm.pl publikujemy listę lokali, które spakują jedzenie na wynos lub dowiozą je do naszych domów. Wspierajmy lokalnych przedsiębiorców, inaczej niektórzy z nich po raz drugi tej walki mogą nie przetrwać.
Zobaczcie, gdzie możecie zamówić jedzenie z dowozem lub odbiorem własnym:
- Beat Beef Burger – ul. Wysockiego 2a, tel. 574 655 755
- Bistro u Ryla – ul. Bytomska 45, tel. 601 406 926
- Braks – ul. Bończyka 13, tel. 519 116 714 (wyłącznie odbiór osobisty)
- Carmelowa – ul. Mikołowska 4, tel. 537 929 000
- Caffe & Bar Alusia – ul. Jastruna 1, tel. 577 396 505
- CiastUla (firma cateringowa) – ul. PCK 35, tel. 519 809 394
- Della Casa Ristorante – ul. Katowicka 15, tel. 32 222 77 44
- Restauracja Domowa – ul. Mikołowska 7a, tel. 603 641 330
- Do-re-mi – ul. Ziętka 63, tel. 519 773 972
- Dwór Bismarcka – ul. Oświęcimska 29, tel. 32 223 17 49/510 026 390
- Fenian Kebab – ul. Krakowska 2d, tel. 690 617 630
- Gastro Format Restauracja & Grill – ul. Sienkiewicza 51a, tel. 736 849 049 (wyłącznie odbiór osobisty)
- Instanbul 34 Kebab – ul. Brzezińska 23a, tel. 519 396 178
- Kebab u Alika – ul. Stokrotek 1, tel. 690 334 575
- Koziorożec – ul. Wielka Skotnica 3a, tel. 502 137 611
- Nemrut Kebab – ul. Ziętka 104/Pocztowa 1, tel. 514 120 802
- Omega – ul. Wielka Skotnica 13, tel. 32 222 61 78
- Osteria Fenicottero – ul. Ziętka 59, tel. 32 666 32 66
- Pani Foremka – ul. Grunwaldzka 7, tel. 602 319 596
- Pierogeria – ul. Wojska Polskiego 7, tel. 32 726 29 99
- Pizzeria Avanti Mysłowice – ul. Kosztowska 71, tel. 533 913 000
- Pizza Basta – ul. Ziętka 59f, tel. 500 609 909
- Pizzeria Da Grasso Mysłowice – ul. Kacza 2, tel. 504 914 740
- Pizzeria La Farina – ul. Katowicka 67a, tel. 531 866 444
- Pizzeria Maestro – ul. Długa 97, tel. 577 915 550
- Pizzeria Soprano – ul. Kosztowska 26, tel. 32 222 11 20/725 001 030
- Sō Sushi Mysłowice – ul. Chopina 34, tel. 531 226 622
- Restauracja Wa-Bi Catering & Sklep spożywczy – ul. PCK 104, tel. 501 351 200/32 223 93 71
- U Poloka – ul. Rynek 19, tel. 696 498 507 (wyłącznie odbiór osobisty)
- Zajazd w lesie – ul. Imielińska 1, tel. 798 773 797 (wyłącznie odbiór osobisty)
Jeśli prowadzicie na terenie Mysłowic lokal gastronomiczny, a nie znaleźliście się na liście, zgłoście się do nas.