Mat. promocyjne Sylwii Grodzkiej-Haby

Jej przyciągające wzrok, kolorowe monoporcje znane są nie tylko w Mysłowicach, ale i poza naszym regionem. Od niedawna można spróbować je odtworzyć także w swojej kuchni. 6 grudnia odbyła się premiera pierwszej książki z recepturami na desery koncepcyjne Sylwii Grodzkiej-Haby, czyli Pani Foremki.

„Desery koncepcyjne” to nie jest zwykła książka kucharska. To kolekcja dziesięciu wyjątkowych, autorskich receptur, technik i smaków, które przedstawiają nowoczesne podejście autorki do cukiernictwa. Znajdziemy w niej niebanalne tekstury i wyjątkowe designy ciastek, które od jesieni 2017 roku urzekają smakoszy chętnie odwiedzających jej cukiernię mieszczącą się w Mysłowickim Ośrodku Kultury przy ulicy Grunwaldzkiej 7. Czemu postanowiła podzielić się ze światem tajnikami swoich wypieków?

– Myślę, że nadszedł na to po prostu dobry czas. Bardzo często jest tak, że ważne decyzje podejmuje się pod wpływem chwili, silnych emocji, przekonania, że tak będzie najlepiej. Dokładnie tak było w przypadku decyzji o wydaniu książki. W ostatnim czasie wokół Pani Foremki działo się tak wiele pozytywnych rzeczy, że książka jest ich idealnym dopełnieniem – wspaniałą kropką nad i. Moje ciastka zmieniają design, smak, a ta książka zostanie z nami na zawsze, w niezmienionej formie – mówi Sylwia Grodzka-Haba.

Twórczyni deserów szczególnie podkreśla początek swej „słodkiej drogi zawodowej”. W końcu zaczęła od pieczenia ciast dla znajomych, następnie wśród dwunastu cukierników-amatorów walczyła w pierwszej edycji programu „Bake-Off – Ale ciacho”, a teraz prowadzi butikową cukiernię uznaną przez choćby prestiżowy przewodnik Gault & Millau w kategorii Pop2020. Ma też na koncie staże i szkolenia u największych autorytetów branży cukierniczej i kulinarnej na świecie.

– Książka jest wspaniałym dowodem na to, że ciężką pracą i samozaparciem można z poziomu kompletnego amatora dojść do momentu, w którym stajesz się inspiracją dla ludzi z całej Polski, a nawet Europy – dodaje autorka i cukierniczka.

Wydana własnym sumptem książka już trafiła do cukierników i miłośników nowoczesnego cukiernictwa ze Szwajcarii, Norwegii, Czech czy Wielkiej Brytanii.

– To niesamowite, ale mamy także zapytania o wysyłkę książki do Stanów Zjednoczonych oraz jej tłumaczenie na język angielski. Takie wiadomości dodają skrzydeł. Ja sama też przez wiele lat szukałam osób (zresztą nadal ich szukam), które chętnie dzielą się wiedzą, zdradzają nieco tajników. I sama też chciałabym taką osobą być. W przeciwnym razie nie organizowałabym szkoleń, na które przyjeżdża tak wiele osób z całej Polski. Mam nadzieję, że dzięki społeczności zbudowanej wokół cukierni Pani Foremka jest i zawsze będzie wyznacznikiem trendów, dobrej jakości i pasji do ludzi i cukiernictwa – podkreśla.

W książce znajdziemy ponad 600 zdjęć, które poprowadzą czytelnika krok po kroku przez procesy przygotowania deserów. Znajdziemy tam również wskazówki, które pozwolą na zrozumienie zasad ich przygotowania.

– Myślę, że nawet mój mąż by je zrobił. Natomiast moim głównym celem nie jest zaproszenie do odtwarzania receptur, ale inspirowanie do szukania swojej wyjątkowej, cukierniczej drogi. Sztuką jest wyciągnięcie z książki tego, co dla nas jest najcenniejsze i najbardziej wartościowe. Jestem zatem przekonana, że będzie ona idealną pozycją zarówno dla osób początkujących, jak i dla tych, które już mają duże doświadczenie – zapewnia Sylwia Grodzka-Haba.

Książka „Desery koncepcyjne” dostępna jest w cukierni Pani Foremka, można ją także zamówić przez stronę www.sylwiagrodzkahaba.com z opcją wysyłki lub odbiorem osobistym.

Mat. promocyjne Sylwii Grodzkiej-Haby