fot. MBP

Czy ekologia to w ogóle mój problem? Co łączy moje ulubione chipsy z wycinką lasów tropikalnych? Czy mogę uratować orangutana, nie wyjeżdżając z Polski? Dlaczego w morzach jest coraz mniej ryb? I skąd się biorą śmieci na plażach? Odpowiedzi na te i inne pytania poznali uczestnicy warsztatów ekologicznych, prowadzonych w mysłowickiej bibliotece przez Annę Jaklewicz, aktywistkę ekologiczną, podróżniczkę, archeolożkę i antropolożkę.

Warsztaty odbyły się 30 września w Czytelni Głównej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Mysłowicach w ramach projektu „SOS – segreguj, odzyskuj, szanuj!”, dofinansowanego ze środków Fundacji PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza, a wzięli w nich udział uczniowie klas czwartych i siódmych Szkoły Podstawowej nr 2. W części teoretycznej spotkania, bogato ilustrowanej materiałami zdjęciowymi i filmowymi, młodzi mysłowiczanie wybrali się w podróż do egzotycznej Azji. Poznali jej mieszkańców, tropikalną dżunglę, orangutany zwane „ludźmi lasu” oraz bogatą faunę morską.

Jednocześnie prowadząca warsztaty pokazała problemy ekologiczne, z jakimi mierzą się mieszkańcy Azji – ludzie i zwierzęta. Coraz większe obszary dżungli wycinane są pod uprawy palmy olejowej, z mórz odławia się za dużo ryb, a egzotyczne plaże toną w śmieciach. Prelegentka uświadomiła uczniom, w jakim zakresie nasze wybory i działania lokalne mają wpływ zarówno na najbliższe otoczenie, jak i na tamten odległy, egzotyczny świat.

W części praktycznej, bazującej na rekwizytach, uczestnicy uczyli się prawidłowej segregacji śmieci na 5 frakcji, poznali znaki towarowe związane z recyklingiem i ochroną środowiska oraz dowiedzieli się, jak rozpoznawać produkty spożywcze przyjazne środowisku.

Anna Jaklewicz opowiedziała również o idei zero waste, która zakłada maksymalne zmniejszenie „produkcji” odpadów, oraz o swojej akcji „Książka za worek śmieci”, za którą otrzymała nagrodę „EkoJanosik”, przyznawaną przez Narodową Radę Ekologiczną.

Więcej o projekcie „SOS – segreguj, odzyskuj, szanuj!” dowiecie się stąd.

Tekst i foto: MBP Mysłowice