mat. prasowe

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek, w duchu filozofii zero-waste.

Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie. Oznacza to, że marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych gości, jak i ponad tysiąca restauratorów z całej Polski.

– Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do zmiany nawyków, np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.

Na potrzeby akcji powstał także „Dekalog #SzanujJedzenie”, czyli 10 przykazań świadomego konsumenta, który trafi do każdego z festiwalowych gości.

DEKALOG #SZANUJJEDZENIE

Organizatorzy przygotowali 10 prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Oto one:

  • Rób dokładną listę zakupów – wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej i to, czego naprawdę potrzebujesz.
  • Utrzymuj porządek w lodówce – produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą – dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności.
  • Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły – jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie Lara Gessler, lepiej zmiksuj je na pyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion.
  • Nie wyrzucaj pieczywa – lepiej je zetrzyj na bułkę tartą – przyda się do przygotowania wielu potraw – zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy.
  • Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało – możesz z niego przyrządzić potem kreatywne i pyszne dania, na które przepisy znajdziesz na blogach i w serwisach kulinarnych.
  • Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje – oszczędzasz w ten sposób jedzenie i pieniądze.
  • Przechowuj jedzenie w pojemnikach – dzięki temu dłużej pozostają świeże
  • Przekaż jedzenie potrzebującym – wiele organizacji chętnie przyjmie jedzenie – znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków – zrobisz dobry uczynek.
  • Bierz resztki z restauracji do domu – to żaden wstyd ani oznaka skąpstwa, świadczy tylko dobrze o waszej świadomości konsumenckiej. Nie zdołaliście zjeść podanej w restauracji potrawy, nie wahajcie się poprosić o zapakowanie na wynos.
  • Uczęszczaj do restauracji z wcześniejszym wyborem menu – na takiej zasadzie opiera się właśnie Restaurant Week.

SILESIA RESTAURANT WEEK

W województwie śląskim festiwal najlepszych restauracji odbywa się już po raz ósmy. Tym razem biorą w nim udział 34. najlepsze restauracje ze Śląska, Zagłębia oraz Śląska Cieszyńskiego. Organizatorzy spodziewają się, że w naszym regionie w festiwalu weźmie udział blisko 10 tys. gości.

Trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, niezależnie od miasta i restauracji, jest oferowane w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł za osobę. Do wyboru gości są potrawy mięsne, rybne, wegetariańskie i wegańskie. Każdy gość Restaurant Week będzie miał także możliwość wygrać lot do Włoch dla dwóch osób i kolację w najbardziej obleganej restauracji świata Osteria Francescana, a także podróż na festiwal restauracyjny Miami Spice. Pełna lista restauracji uczestniczących w 8. edycji Silesia Restaurant Week znajduje się na stronie www.restaurantweek.pl. Na stronie można również dokonać rezerwacji online.

Do zobaczenia przy stole!

Daty festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Źródło: Informacja prasowa

nfd