Wymagania, jakie narzuciło ministerialne rozporządzenie „względem środków spożywczych stosowanych w ramach żywienia dzieci i młodzieży”, nie ominęły również szkolnej stołówki funkcjonującej od lat w Gimnazjum nr 2 im. Noblistów Polskich.

– Szczególnie drastycznych rewolucji kuchennych z powodu nowych przepisów żywieniowych w naszej stołówce nie będzie. Można by powiedzieć zmiany ograniczą się raczej do zabiegów kosmetycznych ponieważ obiady w stołówce przygotowujemy już od dawna zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Posiłki przyrządzamy w oparciuo naturalne i zdrowe produkty, wykorzystując dużą ilość warzyw i owoców. Dlatego nasza kuchnia cieszy się wśród młodzieży dużym powodzeniem – informuje szkolna intendentka.

Niewątpliwym atrybutem stołówki działającej w G2 jest fakt uwzględniania w menu upodobań smakowych młodzieży. Każdy młody człowiek z ochotą zjada więc: hamburgera z pełnoziarnistej bułki z grillowanym kurczakiem, porcją sałaty i ogórkiem konserwowym, leczo z kiełbasą i ciemnym pieczywem czy też kurczaka gotowanego w bukiecie warzyw z dodatkiem ryżu. Uznaniem gimnazjalistów cieszą się doprawiane do smaku wyłącznie naturalnymi przyprawami, klasyczna włoska zupa jarzynowa minestrone, niezwykle aromatyczna gulaszowa zupa cygańska czy też zupa krem z brokułów z dodatkiem grzanek. Zamiast słodkich napojów uczniowie do posiłków chętnie popijają herbatę z miodem, wodę z cytryną i miętą czy też rozmaite herbatki owocowe. Dobrze funkcjonująca szkolna stołówka jest bez wątpienia atutem i zarazem konkurencją dla wielu mysłowickich szkół, o czym przekonali się rodzice gimnazjalistów podczas pierwszego w tym roku szkolnym zebrania, kosztując popisowego dania naszych pań kucharek.

Właściwe nawyki żywieniowe w G2 kształtowane są nie tylko poprzez zdrowe gotowanie szkolnej kuchni. Uczniowie na lekcjach biologii, zajęciach z wychowawcą czy też realizując projekty edukacyjne, wielokrotnie prezentowali jak powinna wyglądać właściwa dieta młodego człowieka. Systematycznie uczestniczą w rozmaitych programach i akcjach edukacyjnych sprzyjających przygotowaniu młodzieży do świadomego wyboru spożywanych produktów. Jedną z nich był Jarmark Zdrowia, podczas którego na stoisku przygotowanym przez gimnazjalistów, ich opiekunów i rodziców królowały pasty twarogowe, pieczywo wielozbożowe, pierogi z brokułami, szpinakiem i kaszą gryczaną, mus jabłkowy, paluchy wieloziarniste z kminkiem, czarnuszką i ziołami prowansalskimi a także woda mineralna z miętą i cytryną. Świetlica szkolna realizuje cykliczne zajęcia prozdrowotne pt.: „Wiem co jem”. Na zakończenie każdego cyklu uczestnicy samodzielnie przygotowują zdrowe przekąski, prezentując jednocześnie właściwy sposób spożywania posiłków. Z kolei członkowie Szkolnego Klubu PCK w ubiegłym roku szkolnym zaprosili przedszkolaków do Przedszkolnej Akademii Zdrowia na wspólne warsztaty promujące zdrowy styl życia.

W nowym roku szkolnym głowy naszych gimnazjalistów znów pełne są nowych pomysłów. Ich realizacja z pewnością wpłynie na jeszcze większą świadomość
i kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród młodzieży.