Szpajza, rolada, hekele – emblematy śląskiej kuchni w nowoczesnej wersji zagoszczą na stałe w Mysłowicach. W sobotę rusza Biała Gruba, czyli restauracja, która odwołuje się do śląskiej tradycji kulinarnej w wersji fusion, nie zapominając przy tym o fanach kuchni roślinnej. Otwarcie uświetni orkiestra górnicza KWK Mysłowice – Wesoła.
Podwoje Białej Gruby zostaną otwarte w najbliższą sobotę – dokładnie o godzinie 18:03. Podczas otwarcia będzie można zamówić premierowo dania z zimowej karty, a także uczestniczyć w degustacji śląskich smakołyków i włoskiego wina. Pierwsi goście wejdą do restauracji w akompaniamencie orkiestry górniczej KWK Mysłowice-Wesoła.
Rządzić będzie tam nowoczesna kuchnia, która hołduje śląskiej tradycji, ale jest mocno osadzona w nowych trendach gastronomicznych. Na bazie produktów pochodzących od lokalnych dostawców powstała karta sezonowa, zmieniana w zależności od pory roku. Znajdą się w niej potrawy mięsne, takie jak tatar, gęś wędzona czy karminadel. Tradycyjne dania będą wzbogacane autorskimi dodatkami, jak np. mus z buraka, puree z selera czy puder z boczku. Ponadto Biała Gruba przygotowała również propozycje dla wegan i wegetarian, którzy będą mogli odnaleźć się w kuchni śląskiej bez wyrzeczeń etycznych czy dietetycznych.
– Wraz z całym zespołem staraliśmy się podejść twórczo do śląskiej kuchni. Przygotowania rozpoczęliśmy od przeglądania starych książek kucharskich z regionu i sprawdzania receptur naszych babć. Dopiero później próbowaliśmy tchnąć powiew nowości w tradycyjne potrawy. Propozycje à la carte to owoc naszej kilkumiesięcznej pracy i niemałego już doświadczenia całego teamu. – mówi Piotr Rolnik, chef Białej Gruby.
Nie bez powodu w nazwie restauracji pojawia się słowo „Biała”, zamiast „Bioło”. Właściciele w ten sposób chcą podkreślić, że Biała Gruba to miejsce, gdzie pojawi się remiks dorobku kultury różnych regionów. Głównym pierwiastkiem będzie jednak Śląsk i kultura górnicza, i to one będą punktem odniesienia dla wszystkiego, co dzieje się „na Grubie”.
Osoby, które nie mogą się doczekać sobotniego otwarcia, będą miały okazję skosztować przysmaków Białej Gruby już w piątek – w czasie świątecznego jarmarku na mysłowickim Rynku. Z kolei w sobotę tuż przed otwarciem (ok. godz. 16.30) w trakcie specjalnego pokazu kulinarnego szefowie kuchni zaprezentują swoje umiejętności na wspomnianym jarmarku
W niedzielę Biała Gruba rozpocznie „szychtę” o godzinie 13:00 od Ślonskiego Łobiodu, który na stałe wpisze się w repertuar restauracji. Średnie ceny dań serwowanych w tym miejscu to: przystawka: 18 zł, zupa 14 zł, danie główne 28 zł, deser 13 zł, lunch 18 zł, śniadania 12 zł.