Dieta przy nadczynności tarczycy – co warto jeść?
Do nadczynności tarczycy dochodzi wtedy, gdy tarczyca produkuje nadmierną ilość hormonów – tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3). Zaburzenie to wpływa na metabolizm, przez co prowadzi do utraty masy ciała, nadmiernej potliwości, drżenia rąk, a także przyspieszonej akcji serca. Niezbędna jest właściwa dieta przy nadczynności tarczycy, a także leczenie endokrynologiczne. Sprawdź, co należy jeść przy nadczynności tarczycy.
Jak dieta wpływa na nadczynność tarczycy?
Prawidłowa dieta nie wyleczy Cię z nadczynności tarczycy, ale może skutecznie wspomóc leczenie farmakologiczne. Dlatego oprócz przyjmowania leków warto również zmienić swoją dietę. Tym bardziej że nadmiar hormonów tarczycy przyspiesza metabolizm, przez co może dochodzić do niedoborów składników odżywczych. Zatem Twoja dieta przy nadczynności tarczycy powinna:
- dostarczać odpowiedniej ilości kalorii, aby zapobiec dalszej utracie masy ciała – w przypadku znacznej nadczynności należy zwiększyć dobowe zapotrzebowanie kaloryczne o ok. 50-80%;
- zawierać składniki, które wspierają regenerację organizmu i łagodzą stany zapalne;
- być bogata w witaminy i minerały wspomagające prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Co warto jeść przy nadczynności tarczycy?
Do dyspozycji masz całkiem sporo różnych produktów spożywczych, które mogą mieć pozytywny wpływ na kondycję tarczycy oraz całego organizmu. Co warto jeść przy nadczynności tarczycy? Sprawdź poniższą listę.
Produkty bogate w przeciwutleniacze
W Twojej diecie nie może zabraknąć produktów bogatych w przeciwutleniacze, ponieważ wspierają one walkę z wolnymi rodnikami, które mogą nasilać stany zapalne w organizmie. Dlatego powinieneś zadbać o spożywanie większej ilości:
- warzyw – szpinaku, brokułu, papryki, marchwi;
- owoców – pomarańczy, jagód, malin, truskawek;
- orzechów i nasion – pestek dyni, migdałów.
Wartościowe źródła białka
Co jeszcze powinieneś jeść, jeśli borykasz się z nadczynnością tarczycy? Niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety są wartościowe źródła białka. To bardzo ważne, ponieważ pod wpływem nadczynności tarczycy może dojść do osłabienia mięśni i tkanek, a dzięki spożywaniu większej ilości białka będziesz wspierać ich regenerację.
Oto polecane źródła białka:
- chude mięso – kurczak, indyk;
- ryby – bogate w kwasy omega-3 np. łosoś i makrela (spożywaj je maksymalnie 2-3 razy w tygodniu ze względu na zawartość jodu);
- jaja – stanowią dobre źródło białka i witaminy D;
- produkty mleczne – jogurt naturalny, kefir.
Produkty bogate w wapń i witaminę D
Nadczynność tarczycy może prowadzić do osłabienia kości, dlatego w Twojej diecie powinny znaleźć się produkty spożywcze, które wspierają ich zdrowie. Oto kilka wartościowych źródeł wapnia i witaminy D:
- nabiał – mleko, jogurt naturalny, ser;
- zielone warzywa liściaste – jarmuż, brokuł;
- tłuste ryby – sardynki, łosoś, makrela;
- żółtka jaj.
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz zamówić catering dietetyczny np. na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/katowice/, gdzie dostępne są prawidłowo zbilansowane posiłki. Polecamy diety z opcją wyboru menu, np.
- Dieta standardowa z możliwością wyboru posiłków, bo łatwiej unikać nieodpowiednich produktów.
- Dieta wegetariańska – często ma więcej warzyw krzyżowych i strączków.
- Dieta z niskim indeksem glikemicznym, która stabilizuje poziom cukru i energii.