Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11 i Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 wzięli udział w akcji SPiN Day w Śląskim Ogrodzie Botanicznym. Wydarzenie miało formę wirtualnej wyprawy do lasu połączonej z quizem, warsztatu terenowego, zajęć laboratoryjnych „Smaki i aromaty pod mikroskopem” oraz wycieczki terenowej „bioposzukiwacz”.

Podczas wirtualnej wyprawy do lasu uczestnicy mieli okazję zapoznać się z tym miejscem jako ekosystemem, jego strefami i warstwami. Była to okazja do zapoznania się z budową i funkcjonowaniem lasu, różnymi jego rodzajami, funkcjami i metodami ochrony. W drugiej części warsztatu uczestnicy mieli okazję do zapoznania się z odgłosami mieszkańców tego różnorodnego i ciekawego ekosystemu.

Na kolejnych zajęciach młodzi odkrywcy w terenie zapoznali się z rodzajami śladów pozostawianych przez zwierzęta oraz ze sposobami ich interpretacji. Z kolei podczas zajęć mikroskopowych dzieci miały okazję zapoznać się z budową mikroskopu i nauczyli się wykonywać preparaty samodzielnie. Dzięki tej umiejętności przygotowały preparaty, na których zobaczyły w powiększeniu przekrój przez nasiona kminku, igłę sosny i zbiorniki wydzielnicze w skórce pomarańczy. Wszystkie te gatunki kojarzą nam się z intensywnym i bardzo przyjemnym zapachem, mogliśmy więc przyjrzeć się dokładnie mikrostrukturom odpowiedzialnym za wydzielanie tych pachnących substancji.