Konkurs kulinarny „Kulinarne VARIETE”, który został zorganizowany w Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Dwujęzycznymi im. W. Korfantego w ramach Tygodnia Języków Obcych oraz Obchodów Dnia Frankofonii adresowany był do tych uczniów, którzy lubią gotować, przygotowywać desery, piec ciasta i ciasteczka. W dniu 25.02.br. trzeba było przynieść własnoręcznie przygotowany jeden z zaproponowanych przysmaków francuskich „Quiche lorraine” oraz „Tarte aux pommes”. Ocenie podlegał: wygląd, smak, a także przygotowany przepis.
Jury w składzie: p. Krystyna Bucka, p. Roman Wandzel oraz Monika Zawadzka-Mendyk miało bardzo ciężkie zadanie, oprócz przyjemności ze spróbowania potraw, musieli je rzetelnie ocenić. Nie było to łatwe, bo wszystkie francuskie potrawy smakowały wyśmienicie. Zwyciężyć mogły tylko trzy osoby:
- I miejsce Julia Mrozik
- II miejsce Joanna Bara
- III miejsce Aleksandra Braś