W sklepach Żabka można kupić nie tylko ciepłego hot doga i kawę, ale także trójkątny kawałek pizzy. Nowy produkt na stałe zagościł w sieci sklepów 9 lutego, czyli w Światowy Dzień Pizzy. Oferta z najpopularniejszą przekąską świata, podawaną na ciepło, pojawiła się w Żabce za sprawą mysłowiczanina.
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Z deklaracji naszych rodaków wynika, że 60% Polaków zjada pizzę co najmniej raz w miesiącu. Serwowany na ciepło kawałek (156 g) z salami i serem mozzarella jest dostępny w Żabka Cafe w cenie 4,99 zł.
Jako że sklepy są zazwyczaj czynne od wczesnych godzin porannych do późnych godzin wieczornych, klienci na trójkątny przysmak mogą skusić się o dowolnej porze dnia.
– Produkt jest unikatowy ponieważ jest od początku do końca produkowany ręcznie, a nie maszynowo – mówi Marcin Ozga, twórca pizzy
Przygotowana przez mysłowiczanina pizza jest serwowana klientom Żabki na ciepło w przeciągu trzech minut. Jednak zanim klient opuści sklep z pachnącym i ciepłym kawałkiem włoskiej pizzy, ta musi przejść przez proces produkcji i dystrybucji.
– Moja pizza jest na prawdziwym włoskim spodzie drożdżowym. Sos, ser oraz składniki są nakładane ręcznie, brzegi pizzy także powstają ręcznie. Produkcję rozpoczynamy od ciasta, które następnie porcjujemy na kawałki, z których powstają trójkątne kawałki pizzy. Na każdy z kawałków nakładane są warstwy sosu, sera mozarella i salami. Pizza umieszczana jest na trójkątnych tackach. Po zapakowaniu w folie pizze trafiają do kartonu, a następnie do komory mroźniczej, w której panuje temperatura -18 stopni. W takich warunkach pizza jest dostarczana do Centrów Logistycznych Żabki, a następnie do sklepów. Produkt po rozmrożeniu nadaje się do spożycia w przeciągu 72 godzin – mówi Marcin Ozga
Wprowadzenie trójkątnej pizzy ma stanowić odpowiedź na potrzeby klientów Żabki, którzy coraz częściej korzystają z szybkich przekąsek by zaspokoić głód w toku codziennych spraw.