Najpierw kulinarna bitwa Hegemonów, następnie dwudniowa akcja charytatywna pizzerii Da Grasso Mysłowice. A to wszystko dla niespełna 3-letniego Krystianka, który choruje na wielotorbielowatość nerek. W sumie podczas obu działań uzbierano 1 500 zł na leczenie chłopca.
W czwartek 10 czerwca widzowie telewizji Mysłowice iTVM mieli okazję zobaczyć na żywo zmagania zawodników Hegemon Akademii Rugby i pracowników Da Grasso Mysłowice podczas bitwy kulinarnej, w której dwie drużyny rywalizowały ze sobą w przygotowaniu pizzy. Retransmisję można zobaczyć tutaj.
Każda z drużyn przygotowała swoją autorską pizzę, którą następnie licytowali amatorzy tego włoskiego przysmaku. Pierwsza pizza przygotowana przez Wiktorię Pandel z Da Grasso i Tomasza Penkala z klubu Hegemon została wylicytowana za 250 zł. Za to druga, przygotowana przez Agatę Kubś z Da Grasso i rugbystę Pawła Łętowskiego, poszła za 270 zł.
Głównym celem bitwy kulinarnej było zebranie środków na leczenie Krystiana Marekwi. Ten niespełna 3-letni chłopczyk choruje na wielotorbielowatość nerek, która przyczynia się do ich całkowitej niewydolności. Jedna nerka już nie pracuje, druga jest sprawna tylko w 20%. Krystianek jest podopiecznym fundacji Bajtel Mysłowice Pomagają.
Dodatkowo, poza samą licytacją, pizzeria Da Grasso Mysłowice przekazała na leczenie chłopca po 5 zł z każdej pizzy zamówionej między 10 a 11 czerwca. W sumie uzbierano 1 500 zł, które zostały przekazane ojcu Krystianka, panu Łukaszowi Marekwi, na zakup niezbędnych lekarstw.
Cały czas można pomagać Krystiankowi. Datki na jego leczenie można przelewać na konto fundacji Bajtel 49 1140 2004 0000 3102 7860 9234. W tytule należy dopisać: „Darowizna dla Krystiana Marekwi”.