Sierpniowy wegepiknik, który odbył się na terenie szkoły sportowej, pokazał, że mieszkańcy są złaknieni wiedzy i zwyczajnie ciekawi roślinnej kuchni. Organizatorki pierwszego mysłowickiego wegednia tym razem zapraszają na konferencję poświęconą zdrowemu odżywianiu.
Konferencja „Vegeday” podczas 4 spotkań poruszy różne tematy związane z naszym zdrowiem i dietą. Przed nami pierwsze z nich pod hasłem „Cukier, otyłość, insulinooporność”. Gospodarzem konferencji zostanie Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1 przy ul. Ziętka.
– Podczas vegedaya podeszła do mnie pani Anna Rak, dyrektor ZS-P1, i powiedziała, że ona też chętnie włączyłaby się w organizację tego typu przedsięwzięcia. Spotkałyśmy się razem z Moniką Poleszczuk [współorganizatorką wegednia – przyp. red.] i córką pani Ani, Natalią. Z burzy mózgów narodziła się idea tej konferencji – mówi Aneta Mazur, jedna z pomysłodawczyń projektu.
Wydarzenia pod hasłem „Vegeday” to połączenie teorii z praktyką. Dlatego podczas konferencji nie zabraknie specjalistów, praktyków czy blogerów, którzy poprą swoje warsztaty doświadczeniem i udowodnią, że słodko nie musi znaczyć niezdrowo.
– Pierwsza konferencja dotyczyć będzie cukru i jego różnych wcieleń, tego jak komponować dietę, biorąc pod uwagę rygor związany z niskim indeksem glikemicznym. Przede wszystkim będzie o tym, jak cukier na nas wpływa i jak się przed nim ustrzec – wylicza Natalia Rak, współorganizatorka wydarzenia.
Ponadto uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję skosztować zdrowych, niskoglikemicznych posiłków w formie obiadu skomponowanego dla osób, które prowadzą swoją dietę z niskim IG.
Dlaczego to właśnie cukier wybrały dziewczyny na pierwszego bohatera konferencji?
– Cukier to plaga XXI w. Jest powodem naprawdę wielu chorób. Samo unikanie cukru w słodyczach może nie wystarczyć. Jest wiele produktów, które zawierają cukier, choć mogłoby się nie wydawać – tłumaczy Monika Poleszczuk, współtwórczyni konferencji.
Wydarzenie adresowane jest do wszystkich chętnych, choć oczywiście przede wszystkim do tych, którzy mają problem z cukrem, do osób z chorobami autoimmunologicznymi czy chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Konferencja pod hasłem „Cukier, otyłość, insulinooporność” odbędzie się aż dwa razy, w sobotę 5 października i w niedzielę 6 października. Zapisać się na wybrany dzień można tutaj. Koszt to 40 zł, które pokryją catering, obsługę i materiały. Wszystko odbędzie się w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 1 przy ul. Ziętka 116 w Mysłowicach-Brzęczkowicach. Kolejne trzy spotkania w ramach konferencji „Vegeday” będą miały miejsce jeszcze w tym roku. Szczegółowych informacji szukajcie na Facebooku.