fot. MBP w Mysłowicach

„Sięgnij do naszych książkowych zapasów” – takim hasłem biblioteka przy ulicy Oświęcimskiej zachęca czytelników do skorzystania ze swojej oferty. Słodki, słony, kwaśny, gorzki czy umami? Który smak wybierzesz na jesienne wieczory?

Długie jesienne wieczory wielu z nas często spędza w towarzystwie gorącej herbaty, koca i interesującej książki. By wyjść naprzeciw oczekiwaniom miłośników ciekawej literatury, wraz z początkiem kalendarzowej jesieni filia nr 7 zainicjowała akcję czytelniczą „Spiżarnia pełna smakowitych książek”.

Biblioteka stała się na czas akcji spiżarnią, w której książki jak aromatyczne przetwory czekają na spragnionego lektury czytelnika. Wystarczy sięgnąć po dobre publikacje z bibliotecznego regału i delektować się czy wręcz „pochłonąć” powieść z wciągającą fabułą – zachęcają bibliotekarki z filii nr 7 Miejskiej Biblioteki Publicznej w Mysłowicach.

Podczas akcji książki zostały potraktowane przez pryzmat pięciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami.

Na półkach odnajdziemy więc historie słodkie jak miód, dżem, konfitura czy likier, reportaże o sprawach drażniących jak sól w oku czy biografie gęste w treści jak pożywny bulion. Opowiadania esencjonalne jak gorzka kawa czy herbata, historie pełne wątków jak mieszanki aromatycznych ziół czy tragedie gorzkie w smaku jak piołun. Powieści obyczajowe z lejtmotywem kwaśnym jak cytryna, kiszonki lub marynaty oraz sagi z obsadą tak liczną, jak ilość grzybów po deszczu – dodają bibliotekarki.

Każdy rozsmakowany amator dobrej literatury znajdzie w bibliotecznej spiżarni jakiś rarytas dla siebie. Akcja trwa w filii nr 7 do końca października.

Źródło i zdjęcia: Miejska Biblioteka Publiczna w Mysłowicach