.          Młodzi i utalentowani kucharze, którzy na co dzień uczą się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Mysłowicach wzięli udział w ogólnopolskich konkursach. 

Zarówno Ewa Grabka jak i Dominik Boryczka najpierw musieli wziąć udział w eliminacjach, by potem dojść do najtrudniejszego etapu jakim były finały. 

– Test pisemny to były takie typowe pytania z gastronomii a test ustny był taki, że siadałeś przed komisją, było 6 szefów kuchni, losowałeś składnik i z tego składnika musiałeś wymyślić danie – mówi Ewa Grabka, uczennica CKZiU w Mysłowicach. 

– Mieliśmy przygotować wybrane przez siebie danie wegetariańskie lub wegańskie, którego podstawą był ziemniak i na podstawie tego i na podstawie tego wybrali 13 uczestników, którzy się dostali do finału – mówi Dominik Boryczka, uczeń CKZiU w Mysłowicach. 

Zanim to nastąpiło, uczniowie do konkursów przygotowywali się wraz z Maciejem Wnętrzakiem i Moniką Szczepańską, czyli nauczycielami ze swojej szkoły. 

– Bardzo wierzyliśmy, że naszym uczniom uda się zakwalifikować do tych dwóch programów, że maj taki talent, że przejdą rekrutację. Rekrutacja trwała przez całe wakacje – mówi Monika Szczepańska, nauczyciel w CKZiU w Mysłowicach. 

Dominik dzięki konkursowi  wziął udział w programie Szef dla Młodych Talentów Makro, gdzie będzie mógł zgłębiać wiedzę kulinarną pod okiem najlepszym szefów kuchni. Podobnie Ewa, która dostałą się do Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere w Warszawie.