Szkoła sportowa w miniony weekend zaprosiła mysłowiczan na 19. już imprezę z cyklu „Baw się z nami sportowcami”. Piknik obfitował w atrakcje, był okazją do zabawy, ale też do podzielenia się cząstką siebie – w szkole można było zgłosić chęć pozostania dawcą szpiku.
https://vimeo.com/219390249
– Mnóstwo atrakcji dla najmłodszych i dla starszych. Oprócz gier typu siatkówka, streetball czy piłka nożna, mamy tenis stołowy, badminton, tor przeszkód, poczęstunek, ciasteczko, soczek z marchewki – czyli wszystko, co zdrowe. – mówi Justyna Wojak, dyrektor szkoły sportowej
Piknik był skierowany nie tylko dla społeczności szkolnej i mieszkańców dzielnicy, ale i wszystkich mysłowiczan. Od września szkoła nie będzie podlegać rejonizacji, oznacza to, że naukę w niej podjąć będą mogły dzieci z terenu całego miasta.
– W każdej szkole trzeba integrować lokalną społeczność , rodziców, uczniów, żeby robili coś wspólnie i razem potrafili się nie tylko uczyć, ale też bawić. – dodaje Justyna Wojak
Podczas festynu odbywał się m.in. konkurs Master Chef, był zorganizowany już po raz drugi, w ramach projektu „Jedz smacznie i zdrowo”. Uczniowie mogli pochwalić się nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale i fantazją.
– Mają podane, jakie potrawy będą przygotowywane, mają przygotować je według własnego pomysłu, własnej interpretacji i z własnych produktów. – Mają takie szalone pomysły, że niektóre nawet mnie by do głowy nie przyszły, żeby coś takiego ugotować. – opowiada Grażyna Kramarczyk, nauczycielka
Do wygrania były książki i zestawy, które na pewno przydadzą im się w rozwijaniu talentu. W zmaganiach o tytuł szkolnego MasterChefa sportowcy wspinali się na szczyty swoich kulinarnych umiejętności .
– Jestem tutaj już drugi raz z rzędu, rok temu też byłem, bardzo mi się podoba ta atmosfera. W tym roku jest trochę młodsza konkurencja, ale i tak sobie daję radę, tak myślę. Dzisiaj już przygotowałem naleśniki dietetyczne, takie które sam jem, zawierają jogurt naturalny, banan i cynamon. Zrobiłem też koreczki z serem pleśniowym, fetą, kabanosami oraz pomidorami koktajlowymi. – Jakub Adamski, uczestnik konkursu MasterChef
Zdrowych smakołyków można było skosztować także na zewnątrz, na uczestników czekały m.in. świeżo wyciskane soki, a także jak przystało na szkołę sportową – duża dawka fizycznej aktywności.