Już niebawem wchodząc do Mysłowickiego Ośrodka Kultury przywita nas aromatyczny zapach kawy. A nic tak z nią nie współgra, jak pyszne, wyszukane ciacho. Przeróżnych ciastek i ciasteczek będzie można spróbować w „Pani Foremce” – cukierni stworzonej przez uczestniczkę programu „Bake Off – Ale Ciacho!”, mysłowiczankę Sylwię Grodzką-Habę.

Zgłoszenie się do cukierniczego programu zmieniło życie mysłowiczanki o 180 stopni. Widzowie programu poznali ją jako ciepłą i uśmiechniętą osobę, która nie tylko była nastawiona na rywalizację, ale w razie potrzeby, także pomoc pozostałym uczestnikom programu. Nade wszystko „Pani Foremka” pokazała, że potrafi stworzyć wspaniale wyglądające i pyszne wypieki.

W przytulnym lokalu wypieków mysłowiczanki będziemy mogli spróbować już od soboty 21 października. W autorskiej cukierni znajdziemy jedynie wyszukane słodkości.

– Będą to dwa rodzaje cukiernictwa. Pierwsze nowoczesne, wręcz powiedziałabym luksusowe, czyli tzw. petits gâteaux. Jest to jedno duże ciastko zamknięte w małej porcji. Drugimi będą natomiast słodkości klasyczne, o tradycyjnych smakach, ale w bardziej wyszukanej, estetycznej formie. Nie będą to zdecydowanie ciasta na blachę, krojone następnie na kawałki – mówi Sylwia Grodzka-Haba, czyli Pani Foremka

Poza tym nie zabraknie tam ciast sezonowych oraz ręcznie robionych pralin z najlepszej jakości czekoladą.

Cukierniczych niezwykłości będziemy mogli spróbować na miejscu, ale także zakupić je na wynos. W lokalu Pani Foremki, który został urządzony w nowoczesnym, ale i przytulnym stylu, oprócz stolików dla dorosłych gości, znalazł się także kącik dla dzieci. Latem cukierniczymi pysznościami będzie można się delektować na przylegającym do lokalu tarasie.

Od zakończenia przygody z telewizyjnym programem do otworzenia własnej cukierni minęło kilka miesięcy. W tym czasie mysłowiczanka szkoliła się podczas wielu staży i kursów, tym samym rozwijając swoje cukiernicze umiejętności.

Wielkie otwarcie zaplanowano na sobotę 21 października na godzinę 10:00. Tego dnia nie tylko będzie można rozpieścić podniebienie, ale też zajrzeć do kuchni Pani Foremki, by zobaczyć jak – dosłownie od kuchni – powstają wyszukane wypieki.