fot. MBP

Z okazji tegorocznych ferii zimowych 12 lutego w bibliotece w Kosztowach rozpoczęto cykl zajęć pod hasłem „Z widokiem na Tatry”, których celem było zapoznanie dzieci z podstawowymi wiadomościami dotyczącymi krajobrazu wysokogórskiego: położenia i budowy Tatr, charakterystycznych szczytów, jezior, dolin i wodospadów.

Na zajęciach zaprezentowano także ilustrowane albumy z pięknymi tatrzańskimi krajobrazami, które zainspirowały uczestników zajęć do wykonania techniką kolażu plakatu o tematyce górskiej.

Na kolejnym spotkaniu 13 lutego poznawano historię Tatr w legendzie. Dzieci wysłuchały m. in. legendy o tym „Jak powstało Morskie Oko”, o „Krzyżu na Giewoncie”, „Śpiących rycerzach” oraz „Halnym wietrze”. Podczas zajęć plastycznych dziewczynki wykonywały z kolorowej bibuły kwiaty nawiązujące do tradycyjnych ozdób kultury podhalańskiej. Nie zabrakło też harców przed biblioteką na świeżym powietrzu przy lepieniu bałwana. W dniu 14 lutego zorganizowano natomiast zajęcia pod hasłem „Malowanie motywów góralskich na szkle”. Zanim uczestnicy spotkania przystąpili do malowania, przekazano im podstawową wiedzę o tej technice plastycznej, będącej bardzo charakterystycznym elementem sztuki Podhala. Dzieci stworzyły barwne i ciekawe prace, które zdobią teraz wnętrze biblioteki.

Drugi tydzień ferii w bibliotece kosztowskiej dzieci rozpoczęły 19 lutego od poznania kultury i folkloru podhalańskiego oraz obejrzenia prezentacji, przedstawiającej szczegółowy opis stroju góralskiego (kobiecego i męskiego). Podczas tego spotkania dzieci miały również okazję zobaczyć oryginalny strój kobiecy, udostępniony przez jedną z dziewczynek uczęszczających na zajęcia. W formie zabawy edukacyjnej dzieci rozwiązywały krzyżówki i łamigłówki związane z kulturą podhalańską. Kolejnego dnia zorganizowano tu mini konkurs plastyczny zatytułowany „Piękno gór”.

Zanim jednak dzieci zaczęły malować, pokazano im prezentację poświęconą krajobrazowi wysokogórskiemu Tatr. Prace wykonano farbami oraz pastelami, a wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali drobne nagrody. Na zakończenie ferii odbyła się zabawa pod hasłem „W góralskiej izbie”. Na tę okoliczność przygotowano tradycyjne potrawy, czyli oscypek – wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego oraz korbacze – ser góralski, produkowany z mleka krowiego. W czasie degustacji dzieci wysłuchały góralskich anegdot i satyr oraz muzyki góralskiej.